Editorial

Despre libertate

Am scris acest material despre starea de LIBERTATE, ca urmare a propriilor trăiri și concepții, care sunt unice. Daca sunt asemănări cu alte relatări în acest sens, ele demonstrează doar viziuni asemănătoare asupra acestui subiect. Nu doresc să plagiez pe nimeni, ci doar să îmi exprim viziunea…în mod LIBER! În materialele anterioare pe care le-am postat am scris despre curaj și despre frică, iar acum am adăugat și libertatea în această triadă, ca fiind indispensabilă – condiția principală a umanității noastre. Astfel, o să dezvolt acest subiect atât de drag mie.

 NOȚIUNEA DE LIBERTATE, conform DEX ”, reprezintă „Posibilitatea de acțiune după propria voință sau dorință, independență” .  

 Prin extensie, dreptul de a dispune de propria ființă, de a putea lua decizii legate de viață, profesie, alegerea liberă a modului în care ne manifestăm în societate (desigur, conform unor standarde morale și etice). 

Situația unei persoane libere presupune mai multe aspecte: unul este libertatea interioară, celălalt -libertatea restricționată oarecum de normele și cadrul social. La modul ideal, din punctul meu de vedere, libertatea presupune existența unei societăți umane în care oamenii au conștiința și înțelegerea la un nivel care să le permită să înțeleagă că acțiunile  fiecăruia dintre ei afectează în mod direct pe ceilalți ca urmare a unor legi universale. 

Ele sunt surprinse, de pildă, în autentica înțelepciune românească: 

”Ce ție nu-ți place altuia nu-i face”, ” Cine sapă groapa altuia cade singur în ea.”, sau ” Cîne seamănă vânt, culege furtună”. Și exemplele pot continua  Astfel, libertatea se înnobilează cu înțelegerea profundă a unei conștiințe umane superioare  care  evită libertinismul ieftin și gălăgios în favoarea unei autentice libertăți a conștiinței în primul rand, apoi modul de a gândi și a acționa astfel, pentru a fi cu adevărat liberi!

 LIBERTATEA  AUTENTICĂ PRESUPUNE  ASUMARE SI ÎNȚELEGERE DEPLINA A FAPTULUI CĂ TOTUL ESTE CU PUTINȚĂ, DAR NU TOTUL ESTE PERMIS! 

ACEASTA INSEAMNĂ CĂ NU PUTEM SĂ NE EXERCITAM  LIBERTATAEA DE CARE DISPUNEM,  ÎNTR-UN SCOP VADIT RĂU ȘI  NEGATIV ÎMPOTRIVA ALTOR FIINȚE UMANE, A NATURII, ȘI A LEGILOR UNIVERSALE.! 

A FI LIBER CU ADEVĂRAT PRESUPUNE O EXEMPLARĂ MATURITATE ȘI RESPONSABILITATE CARE NE PERMITE SĂ DISCERNEM EFECTELE ACȚIUNILOR NOASTRE,( DE ORICE NATURĂ) ȘI SĂ NU REALIZĂM NICIODATĂ ACȚIUNI CARE POT LEZA, RĂNI, ÎMPIEDICA ALTE FIINȚE UMANE SĂ-SI MANIFESTE LIBERTATEA!

LIBERTATEA  PRESUPUNE SĂ DECIDEM ASUPRA PROPRIEI NOASTRE FIINȚE, FĂRĂ  A FI OBLIGAȚI DE CĂTRE CINEVA , CEVA, DE VREO INSTITUȚIE, DE VRE-UN GUVERN ETC. , SĂ ACCEPTĂM ANUMITE SITUAȚII CARE NE COMPROMIT LIBERA EXPRIMARE, VOINȚA, ALEGERI ȘI DE A DISPUNE DE PROPRIUL NOSTRU TRUP!

LIBERTATEA  presupune a avea putința să experimentăm diverse situații de viață, relaționare, etc… și care ne determină să ne transformăm înterior în direcții unice, specifice doar nouă înșine. 

LIBERTATE este și atunci când ne exprimam opiniile, dorințele, voința, fie verbal, fie în scris sau prin actiuni specifice. 

LIBERTATEA  este o calitate indispensabilă a ființei umane și care este intim corelată cu liberul arbitru!  O ființă liberă și matură  ia deciziile pe care le consideră bune pentru ea, indiferent dacă se confruntă cu oprobriul familiei ori societății. 

LIBERTATEA interioară este o CALITATE  pe care o avem din  naștere, fiind specifică și înțeleasă numai de ființa umana .Ea nu poate fi luată, modificată sau constrânsă de nimeni, niciodată deoarece este o condiție Dumnezeească care se reflectă în OM ca un far calăuzitor.  

O ființă cu adevarat liberă va duce întotdeauna la bun sfârșit ce și-a propus, deoarece libertateaautentică îndreptată constructiv va fi întodeauna însoțită de curaj, determinare și de lipsa fricii. Astfel, ființele umane excepționale își asumă și își traiesc propria viață, ÎNTOTDEAUNA  LIBERE! 

Re feritor la situația actuală, de  fapt o jalnică dictatură,  care din păcate s-a instaurat în România, instrumentată de așa zisa grijă față de populație 

Proverbe suedeze:

 ” Libertatea cântărește mai mult decât aurul și argintul”.

” Cel care primește daruri, își vinde libertatea.”

Proverb latin:

” Fără dreptate, nicio libertate!”

B.B.Shaw:

” Libertatea înseamnă răspundere. De asta majoritatea oamenilor se feresc de ea.” 

Nelson Mandela:

” Când am ieșit pe ușa care mă purta spre libertate, am știut că dacă nu las ura și amărăciunea în spate, voi continua să fiu în închisoare.”

Referitor la starea de libertate este evidentă călcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului prin îngrădirea liberei circulații, prin instituirea carantinării și izolării forțate , prin comiterea de acțiuni menite să distrugă Statul de Drept și aplicarea de tratamente medicale viciate. Și sunt doar câteva aspecte, lista poate continua cu multe zeci de Rânduri. 

Victory Gladys

 224 total views,  3 views today

Comentariile sunt închise pentru Despre libertate