Editorial

Asanarea fricii

ABUZ SOCIAL NR 999.         

      „AMENZILE PENTRU NEPURTAREA MĂȘTII SUNT NULE PENTRU NEPURTĂTOR ȘI PENALE PENTRU EMITENȚI”

        ASANAREA FRICII

” Cum trebuie să procedăm cu amenzile aplicate pentru nepurtarea pe față a măștii. Am spus „pe fața” având în vedre faptul că legea 55/2020 nu prevede nicăieri unde ar trebui purtată masca, iar toate celelalte acte normative inferioare ierarhic legii care ar fi trebuit să rezolve problema, sunt nule din start – pentru că știm: Constituția nu admite decat legii să stabilească acest aspect.

O alta gravă anomalie este faptul că instituirea stării de alertă doar prin Hotărarea Guvernului și fără control parlamentar, este neconstituțională. Starea de alertă nici nu este prevăzută în Constituția României

Cu toate acestea, poliția dă amenzi cetățenilor României, chipurile, pentru nepurtarea măștii de protecție. Dar procedând așa, polițiâtii care o fac, comit infracțiunea de abuz în serviciu care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Este vorba despre articolul 297 din Noul Cod Penal. 

În consecință, orice român care a primit sau care va primi amendă pentru nepurtarea măștii, o poate contesta în instanță pentru a i se anula. 

Vă prezint acum procedura.

 Mai întâi, amenda nu trebuie semnată. Și desigur, nu trebuie plătită. Apoi, din partea celui amendat, polițistul care scrie acel proces verbal este obligat să scrie motivul pentru refuzul lui de a semna. Este important să i se dicteze polițistului, iar el sa scrie exact ce spune cel amendat. Va spune în cuvinte proprii că nu este de acord cu amenda pentru ca: 

 (1) aceasta este neconstituțională, (2) pentru că îi încalcă drepturi fundamentale și libertăți garantate de Constituție și

 (3) pentru ca cei care emit acea amendă comit un abuz în serviciu.

După ce este completat procesul verbal cu acele precizari, amenda urmează sa vină prin poștă la domiciliul celui amendat. 

Legea prevede ca orice amenda poate fi contestată în termen de 15 zile de la acea dată calendaristică. 

Se face o foto-copie a procesului verbal care se depune la Judecătoria de care aparține cel amendat, împreună cu acea Contestație în care se solicită anularea amenzii. Această Contestație se bazează pe decizia nr. 457 din 25 Iunie 2020 a Curții Constituționale a României. 

Contestația poate fi completată cu solicitarea instanței pentru tragerea la răspundere penala a agenților de politie care au întocmit procesul verbal, având in vedere că faptă lor se încadrează în prevederile articolului 297 din Noul Cod Penal care se refera la abuzul în serviciu. 

Se pot solicita instanței despăgubiri din partea persoanelor care au încălcat legea în dauna părții vătămate (pentru daune morale și materiale).

Acolo unde există posibilitatea, Contestația se poate depune la Judecatorie și electronic, prin E-mail. În acest caz, tot prin E-mail va veni din partea Judecătoriei numarul de Dosar înregistrat pe numele celui (celei) care a facut Contestația pentru anularea amenzii.

Dupa primirea numărului de Dosar, se plăteste taxa judiciară de timbru, care în prezent a ajuns la valoarea de 30 de lei. 

Judecătoria va emite o Citație pe care o va trimite prin poșta contestatarului amenzii. După primirea Citației pentru prezentarea la proces la data stabilită, daca dintr-un motiv sau altul nu puteți participa, se poate solicita în scris sau prin E-mail judecarea cazului în lipsă.

În acest caz, nu mai este nevoie sa fie prezent acolo un avocat special ales (care cere onorariu).  Conform articolului 24 din Constituție (alineatul 2), procesul va avea oricum un avocat numit din oficiu, daca el nu este ales anticipat. Totuși, este mult mai bine ca cel care a contestat amenda să fie prezent la proces.

Este important ca în conținutul Contestației să se precizeze ca în conformitate cu decizia Curții Constituționale a României nr. 457 din data de 25 Iunie 2020, nu se pot aplica sancțuni în baza articolului 65 litera (h), pentru că Hotărârile de Guvern și Ordonanțele sau Ordinele de ministru nu pot restrânge drepturile și libertățile cetățenești. Curtea Constituțională a desființat aceste acte normative. Constituția spune în articolul 53 că trebuie făcute doar prin lege. 

Deci numai cu 30 de lei se poate scăpa de orice amenda emisă de poliție pentru nepurtarea măștii, mai ales când este vorba despre nepurtarea ei în spații deschise, dar și în celelalte cazuri. 

Decizia instanței de anulare a amenzii va veni prin poștă.

Acum, trebuie să mai știm că în ultima perioadă, dupa ce patrioții români amendați în acest mod și-au obtinut deja anularea amenzilor pentru nepurtarea măștii, unii polițiști au înțeles că sunt puși de șefii lor să facă abuz în serviciu și au schimbat tactica: dau doar avertismente în loc de amenzi. 

Deci vedeți că se poate. Legea este de partea cetățeanului. Trebuie doar să ne facem partea, adică să ne folosim de oportunitățile legale pentru a ne apăra drepturile și pentru a ataca în instanță abuzurile pe care statul le face asupra cetățenilor prin intermediul poliției române. ”       CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE, PRIETENE!

Articol preluat după platforma Facebook, intervenție avocat N. Piperea

 161 total views,  3 views today

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *