Pentru suflet

Din misterele astrologiei – echinocțiul de primăvară

Dragi cititori, prin bunăvoința doamnei astrolog Rodica Purniche avem oportunitatea de a publica acest material care aduce o nouă lumină asupra astrologiei actuale. Chiar dacă a fost echinocțiul de primăvară, materialul are o complexitate aparte care ne îmbogățește prin tematica aleasă.
Victory Gladys

ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ ȘI INTRAREA SOARELUI ÎN BERBEC

Aceste două evenimente care, pentru astrologia tropicală – astrologie care nu mai are de multe secole legătură cu astronomia fiind, tocmai de aceea, o astrologie neștiințifică – au loc la aceeași dată (19/20/21 martie), pentru astrologia siderală – astrologie care ține cont de astronomie fiind, tocmai de aceea, o astrologie științifică – au loc la date diferite.

De altfel, la origine, astrologia tropicală a fost tot siderală, numele de „tropical” indicând acel sector al astrologiei care se ocupa de cursa Soarelui prin brâul zodiacal, momentele ei importante fiind acelea în care Soarele atingea tropicele (tropicul Racului și tropicul Capricornului). 

Cum a ajuns acest sector astrologic să fie astrologia occidentală a zilelor noastre, nu reprezintă subiectul articolului de față. Cert este că, în preajma existenței lui Iisus, echinocțiul de primăvară și intrarea Soarelui în Berbec erau concomitente, probabil pentru +/- câteva secole față de anul 0. 

Cam prin secolele al IV-lea sau al V-lea cele două evenimente încep să se separe tot mai mult, datorită fenomenului cunoscut sub numele de „precesia solstițiilor și echinocțiilor” – fenomen pe care fiecare astrolog adevărat trebuie să-l știe și care, de asemenea, nu face nici el subiectul nostru acum. Totuși, spre lămurirea cititorului, ne mulțumim a spune că Soarele nostru este o stea care se deplasează retrograd printre constelațiile Căii Lactee, și, din acest motiv, și punctul vernal sau echinocțiul de primăvară) retrogradează continuu. Astfel, la fiecare aproximativ 2160 de ani Soarele intră într-o nouă constelație, care conferă și numele acelei ere terestre. Și, după fiecare mare an galactic (25920 ani tereștri) el revine (și, odată cu el, și punctul vernal) în Constelația Berbec.

În preajma venirii lui Iisus punctul vernal s-a aflat la aproximativ 00 grade Berbec, după care a intrat în Constelația Pești. Lucrul acesta a fost foarte clar consemnat, de exemplu, în Zodiacul Baltic, așa cum reiese din imaginea de mai jos, și din care reiese foarte clar că Zodiacul începea, pentru ei, cu Constelația Pești; ceea ce arată că acei astrologi cunoșteau foarte bine unde se afla punctul vernal la momentul echinocțiului de primăvară:

La data la care au avut loc marile tulburări religioase din Egipt, punctul vernal s-a aflat la aproximativ 00 grade Taur, intrând după aceea în Constelația Berbec.

La data la care au avut loc evenimentele din marea epopee indiană Mahabharata punctul vernal s-a aflat undeva între Gemeni și Taur, iar la data la acre au avut loc evenimentele din marea epopee indiană Ramayana punctul vernal s-a aflat probabil la granița dintre Constelația Rac și Constelația Gemeni. De exemplu, stelele fixe importante ale constelaţiei, Castor şi Pollux (Alpha şi Beta Geminorum) la aproximativ 6000 în.Ch., marcau punctul vernal.

Civilizația atlantă se pare că a cunoscut perioada ei de maximă înflorire când Soarele a tranzitat Constelația Leu, iar despre civilizația lemuriană se spune că ar fi cunoscut maxima ei decădere finalizată cu scufundarea continentului Mu atunci când/după ce punctul vernal s-ar fi mutat din Constelația Leu în Constelația Rac.

Exemplele ar putea continua, dar nici ele nu sunt subiectul prezentului articol.

Subiectul care ne interesează este extrem de simplu, și anume, faptul că, în zilele noastre, echinocțiul de primăvară și intrarea Soarelui în Constelația Berbec sunt două momente total diferite. 

Echinocțiul de primăvară are loc între 19 și 21 martie (apropiindu-se din ce în ce mai mult de data de 19/20 martie ca urmare, desigur, a anumitor chestiuni de mecanică cerească), în vreme ce intrarea Soarelui în Berbec are loc la data de 13/14 aprilie. 

În 2022, momentul cunoscut în astrologia indiană (care este o astrologie siderală de la începuturile ei și până astăzi) sub numele de Mesha Sankranti – sau Anul Nou al calendarului solar, când Soarele trece din Pești în Berbec – are loc în data de 14 aprilie, la 6h11 (+3h00GMT) ora României.

În astrologie, Soarele are o importanță spirituală cu totul deosebită și extrem de complexă.

În primul rând, el este dătătorul de conștiință. Deoarece între astrologia tropicală (care nu ține cont de poziția corectă a planetelor pe cer, indicată de observatoarele astronomice) și astrologia siderală (care ține cont de poziția corectă a planetelor pe cer, indicată de observatoarele astronomice) este o diferență de 25 de grade (astrologia siderală fiind… în urma astrologiei tropicale cu 25 de grade pentru secolul XXI), vă dați seama ce erori mari există în a spune unii nativ ce tip de conștiință are el cu adevărat. De exemplu, o persoană considerată de astrologia tropicală ca fiind născută în data de 12 septembrie ca nativ Fecioară (deci cu Soarele în Fecioară), este, în realitate, un nativ cu Soarele în Leu. Ori, între tipul de conștiință specific Constelației Leu și tipul de conștiință specific Constelației Fecioară nu vom putea trage niciodată semnul de egalitate, și din start pornim o analiză astrologică cel puțin parțial greșită. Deci persoana respectivă va fi pusă în rezonanță cu un model greșit al momentului nașterii ei terestre.

În al doilea rând, Soarele reprezintă Sinele revelat. Locul pe care îl ocupă într-o temă natală în constelație și Casă arată ce anume îl ajută cel mai mult pe nativ să-și reveleze Sinele Nemuritor Atman.

În al treilea rând, Soarele este considerat ca aparținând planetelor care au ego. Locul pe care îl ocupă într-o temă natală în constelație și Casă arată cu ce tip de ego ne-am născut în actuala încarnare, ce anume îl poate amplifica dar, totodată, și ce anume îl poate diminua sau prin ce tip de conștiință îl putem transcende.

Sigur, semnificația Soarelui nu se oprește doar la atât. Am menționat mai sus că Soarele are o simbolistică extrem de complexă. Dar, dacă ne-am rezuma numai la atât, și am lua în considerație importanța legăturii dintre astronomie și astrologie, putem deduce câte erori decurg din separarea celor două. Dacă reușim să înțelegem acest aspect, nu mai putem rămâne indiferenți în fața situației prezente. Este o reală performanță dacă reușim să înțelegem (și mai ales SĂ ACCEPTĂM) măcar atât: că, în zilele noastre, echinocțiul de primăvară și intrarea Soarelui în Berbec reprezintă două momente astronomice care au loc la date complet diferite.

Astrolog Rodica Purniche

 108 total views,  1 views today

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *