Să fim sănătoși

Reguli generale ale unei diete corecte – partea a IV-a 

Dragi cititori,

 În continuare, colaboratoarea noastră – nutriționist – va prezenta un material pe care noi îl considerăm inspirat. 

”Domeniul nutriției este unul vast, având în vedere cât de diverse sunt obiceiurile alimentare de pe întreaga noastră planetă. De la Polul Nord, trecând prin zona temperată, subtropicală, tropicală, traversând deșerturile și pădurile, savanele, munții, zonele vaste de câmpie… trăiesc oameni, animale, și o varietate impresionantă de plante care constituie baza piramidei alimentare.  Este evident că în aceste condiții obiceiurile alimentare s-au adaptat într-un mod uimitor necesităților esențiale, în funcție și de condițiile climatice. 

Un rol important în acest sens îl are religia popoarelor. În jurul ei s-au structurat o mulțime de reguli, inclusiv alimentare, care au rolul de a purifica corpul și spiritul, celor care le aplică. Remarcabile sunt aici, în special în tradiția ortodoxă, posturile care preced sărbătoarea Crăciunului și a Paștelui, cât și anumite zile din săptămână care sunt considerate „de post” cum sunt zilele de miercuri și vineri. 

Un obicei asemănător îl întâlnim și în tradițiile islamică și iudaică, dar integrat altfel, cu altă durată și alte reguli.  

Obiceiurile alimentare sunt diferențiate și prin  nivelul de trai și educație. O persoană care, de pildă, are suficient de mulți bani va avea de cele mai multe ori o hrană mai diversificată, care îi va asigura nutrimentele necesare.  Paradoxal, tot la această categorie întâlnim și excesele alimentare (prin supra alimentație de cele mai multe ori) și prin faptul că deseori această categorie nu respectă combinațiile alimentare.  Aceste ființe, prin excesele care le fac deseori își intoxică corpul cu prea multă hrană, deschizând o cale largă bolilor grave cum ar fi cele metabolice(diabet), ale rinichilor, sau diverse tipuri de cancer (din cauza creșterii acidității în organism), etc. 

Categoriile sociale care nu au suficientă hrană sunt malnutrite, deseori cașectice, întrucât alimentația nu le asigură nutrimentele necesare. Deseori, ființele umane din această categorie socială au perioada de viață mai scurtă decât media, pentru că, efectiv, nu au ce să mănânce(ne referim la cazurile extreme). 

Se pare totuși că oamenii care mănâncă mai puțin, dar au o alimentație sănătoasă din toate punctele de vedere (bogată în nutrimente), sunt mai sănătoși.  

În încheiere, așa cum am punctat pe parcursul expunerilor noastre, dieta echilibrată, respectând niște reguli minimale este baza unei sănătăți excelente, a unei vieți active chiar și la vârste înaintate,  și a unei longevități remarcabile.  În materialele următoare vom aborda subiectul repausului alimentar, sau al postului cum se mai numește. 

Vom posta câteva meniuri pe care le considerăm echilibrate din punct de vedere nutrițional și care se adresează cu precădere persoanelor lacto-ovo-vegetariene, dar care pot fi sursă de inspirație și adaptate atât pentru ființele care încă mai consumă carne, cât și veganilor. 

Specificăm că meniurile care le prezentăm sunt orientative și nu exclud sfatul medicului. De asemeni, ele se adresează persoanelor cu o sănătate  echilibrată; în cazul persoanelor cu probleme metabolice(diabet de exemplu),  sau alte situații specifice, se recomandă un consult de specialitate în care dieta să fie personificată.”

 SPECIFICARE

Am realizat meniurile şi calculul caloric având drept referinţă dieta personală cu următoarele detalii: vârsta 57 ani, greutatea 65 kg, înălţimea 1,77m,  activitate  medie cu un necesar caloric cuprins între 2200-2400k/cal pe zi.  Meniul a fost realizat în acord cu situaţia socio-profesională, educaţie, cunoștințe acumulate în cadrul cursului de nutriționism absolvit, tradiţii familiale şi religioase. De asemeni, a fost realizată pentru 10 persoane. În subsolul prezentării se specifică numărul total de calorii. Cantitatea este calculată în grame, respectiv ml.”

Tehnician nutriționist gr. 3 + Daniela Anițescu

ZIUA 1
MIC DEJUN
DenumireCantitate P%P calcL%L calcG%G calc
Telemea 10001717017,2172110
Pâine neagră4008,433,61,24,848,5194
Lapte vacă15003,552,53,552,54,872
256,1229,3276
W=4192,1
GUSTAREA 1
Banane10001,3130,6613,4134
Mandarine10000,880088880
2161014
W=1041
PRÂNZSupă de roşii cu găluşte
Roşii17001170,23,44,271,4
Morcovi2501,53,750,30,758,721,75
Ceapă 2001,53009,519
Păstârnac 1001,31,30,50,51515
Ţelina1001,41,40,20,27,37,3
Cartofi250250,20,51947,5
Griş 1509,414,111,572108
Ouă100141412120,50,5
Pătrunj.fr203,50,70,70,146,71,34
Sare25000000
60,2518,99291,79
W=1579,07
Şniţel de soia cu piure, salată de sfeclă roşie, fructe confiate, pâine
Soia  10002323023048480
Cartofi1500230318019285
Ouă 1001414121,40,50,5
Făină1201113,21,41207185,2
Ulei25000100000
Sfeclă10001,51504990
Sare10000000
Pâine alba4007,5300,4052208
Fructe conf10000,330075750
335,2335,41898,7
W=11954,2
GUSTARE 2Spumă de griş cu fructe
Caise2,810,02800130,364
Griş2009,418,81272144
Zahăr3000000100300
Apă1,4000000
18,8282444,364
W=1870,77
CINAOmletă de albuşuri cu orez
Albuşuri7501397,50,21,50,53,75
Orez2005,611,21275,8151,6
Unt4083,280322,51
Sare25000000
Pătrunjel fr203,70,740,70,146,71,34
Mărar301,80,545,61,6800
113,1837,32157,69
W=1419,36
W total=22056,510 porţii
W total=2205,651 porţie
ZIUA A 2-A 
MIC DEJUN
DenumireCantitateP%P calcL%L calcG%G calc
Telemea 100017,217217,2172110
Unt4008328032028
Pâine graham4009361451204
Suc grefe20000,5100,246,5130
250500352
W=6908
GUSTAREA 1
Mere10000,330,5515150
W=657
PRÂNZSupă cremă de conopidă
Conopidă10002,8280,33440
Ţelină rădăcină1001,41,40,30,36,56,5
Pătrunjel radacină100110,70,76,56,5
Ceapă701,51,050,20,1410,57,35
Smântână1803,56,3203635,4
Gălbenuş5016832160,30,15
Făină5011,5,51,40,77236
Unt8086,480642,52
Oţet15000000
Sare15000000
57,65120,84103,9
W=1733,76
Şniţel de caşcaval cu cartofi natur şi salată de roşii cu castraveţi
Caşcaval100028,528532,4324110
Făina8011,89,441,41,127257,6
Ulei1500010015000
Ouă200142812240,61,2
Pesmet2509,423,512,576190
Sare10000000
Castraveţi3001,33,9002,98,7
Roşii800180,32,4324
Ulei fl.soarelui1000010010000
Sare10000000
Pâine graham350931,513,551178,5
389,34607,52470
W=8905,04
GUSTAREA 2
Seminţe dovleac5002814047,4237525
Seminţe fl.soarelui20014,729,4326414,529
169,430154
W=3602,6
CINAOrez cu legume inăbuşite
Orez 5005,6281575,8379
Morcov4001,560,31,2936
Pătrunjel răd.200120,511020
Pătrunjel frunze303,61,080,50,156,72,01
Dovlecei40014003,212,8
Sare10000000
Iaurt gras12503,2403,240337,5
81,0847,35487,31
W=2699,71
W total=24506,1110porţii
W total=2450,611 porţie 

 142 total views,  1 views today

Comentariile sunt închise pentru Reguli generale ale unei diete corecte – partea a IV-a