Pe-un picior de plai pe-o gură de Rai

Impresii de călătorie din ”Ţara Luanei”

Dragi cititori, o să începem să postăm materiale însoțite de fotografii realizate chiar la fața locului, având ca subiect una dintre cele mai frumoase și complexe zone ale țării noastre, aflate în județul Buzău. Aici istoria se împletește cu preistoria….. din vremuri demult apuse aflăm, plini de uimire peșteri săpate în inima muntelui, altare de închinare ridicate pe culmile dealurilor, (unele fiind protejate și de UNESCO), legende unice, scrieri nedescifrate încă, izvoare limpezi și o mulțime de plante vindecătoare. Fiecare călător care a trecut măcar o dată pe aici va fi impactat în mod specific de farmecul ”Țării Luanei”!

Primul contact cu acest loc secret și magic l-am avut prin intermediul unei reviste de la….aeroportul Otopeni! Revista se numea ”LUMEA VĂZUTĂ DE SUS” editată în anul 2010, iar acolo, printre alte articole era inserat un interviu luat d-nei Felicia Mihai, muzeograf la Muzeul din Colți, jud. Buzău. Am citit cu nesaț articolul, aflând cu această ocazie că în această zonă este o exploatare de chihlimbar cu peste 150 de varietăți, așa numitul RUMANIT, incluzând mostre verzi și negre, unice în lume prin vechime( aprox.55 milioane de ani!).

Foarte interesante mi s-au părut legendele despre Țara Luanei, tărâm magic în care legendele locului vorbesc despre un ”soare” care proteja zona și locuitorii, deasemeni descrierea așezărilor monahale supranumite ”Athosul Românesc”, care de fapt continuau o tradiție foarte veche, din zorii comunei primitive, apoi la așezările traco-geto-dacilor până la instaurarea creștinismului. Tot aici sunt prezenți ”trovanții”, sau pietrele care cresc, formațiuni geo- morfologice cu forme geometrice inedite, învăluite în mister, pe care localnicii le țin în ogradă sau la poartă, ca semn al belșugului și prosperității. Am fost atrasă ca de un magnet de aceste povestiri, iar imaginile inserate în articol îmi aprindeau imaginația…..deja mă vedeam călătorind în ȚARA LUANEI!

Am povestit iubitului de această descoperire, și cum nouă ne plăcea să călătorim în locuri încărcate de istorie și să ne bucurăm de natură…. iată-ne plecați, plini de entuziasm într-o primă călătorie…..în care, pe coasta unui deal, la intrarea în Comuna Colți, am găsit un trovant! ”Semn bun” ne-am spus și ne-am avântat astfel într-una din cele mai frumoase experiențe ale vieții, care de atunci din 2010 a continuat pentru mine până în această perioadă,(2022) când aștern slova pe filă, și nu mă îndoiesc că va continua mereu și mereu…..

Astfel, ne-am continuat călătoria ajungând în sat; aici am aflat că există un ghid local, Diana Gavrilă (o călăuză,cum am aflat ulterior că-i place ei să se numească), care ne poate conduce pe cărările secrete, (unele știute doar de ea) ale sit-ului arheologic. Așa că ne-am propus să ne întoarcem cât mai curând pentru a pași alături de Diana în Țara Luanei, locul unde istoria se împletește cu legende fabuloase, iar cum orice legenda are un sâmbure de adevăr……

Misterul și frumusețea locurilor, a naturii ne-au mobilizat foarte rapid și am revenit curând. Dupa vizita la Muzeul de Chihlimbar am cunoscut-o în sfârșit pe Diana Gavrilă! Cu sinceritate mărturisesc că așteptam acest moment cu emoție…mă întrebam de acasă: ”cum o fi această femeie care a trăit din pruncie hranită de energia din acest tărâm ? Cum a modelat magia locului ”Călăuza”, cum oare dăruiește ea viață legendelor demult apuse?”

Mi-a fost tare dragă din prima clipa! Din acel moment în care am cunoscut-o s-a creat o legatură de suflet între noi, care cu trecerea anilor a devenit din ce în ce mai profundă…..

Am însoțit-o pe multe trasee, unele le-am străbatut de mai multe ori în lumina apusului bucurându-ne de peisajele splendide și desăvârșite….Alături de Diana ruinele prindeau viață și începeau să șoptească povestea lor; lângă ea mitul devenea realitate, iar vechile inscripții, (unele nedescifrate încă), începeau să prindă grai, șoptind taina lor…..Călătorii erau cuprinși de fiorul unor taine abia întrezărite……cu pioșenie păstram tăcerea ca în fața unui altar….

Și astfel am pătruns într-o lume demult apusă, care acum își redeschide porțile celor care se abandonează misterului locurilor, celor care pătrunși de farmecul și magia acestui tărâm mitic în care (pre)istoria se împletește cu legendele transmise de mii și mii de ani din generație în generație….

Se spune că locurile în care se găsesc zăcăminte de sare, chiar și la suprafață, în zona Slănic –Prahova de exemplu, (sarea fiind indispensabilă vieții, în special în menținerea funcțiile cerebrale); unde există mine de argint și aurifere, îmbogățite cu metale rare (vestita Roșia Montană), explorări de ambră, vestitul chihlimbar Rumanitul de Colți, (considerat și protector), sunt locuri binecuvântate de Dumnezeu, iar țara noastră care are asemenea bogații poate fi pe drept cuvânt numită ca fiind o Gură de Rai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *