
Impresii de călătorie din ” Țara Luanei” – continuare
Dragi cititori, continuam expunerea impresiilor de călătorie din zona Buzăului, județ aflat la granița celor trei mari provincii românești: Moldova, Ardealul, Muntenia. Aici, în Carpații de curbură, vegheați de muntele Siriu, se află comori inestimabile din timpuri imemoriale, care atestă prezența omului din îndepărtatele epoci ale paleoticului, neoliticului, epoca fierului, cultura traco-geto-dacă, creștinismul timpuriu, mediu, ulterior așezări monahale contemporane, până în zilele noastre.
Aici, în aceste locuri binecuvântate, ne aflăm la tot pasul în fața enigmelor, a scrierilor secrete(multe dintre ele nedescifrate încă), peșteri dăltuite în stânca dură a muntelui, a trovanților” (babe”, cum sunt numiți de localnici) care suscită interesul, uimirea și minunarea în fața acestor arhive dăltuite în piatră.
Sunt multe trasee care duc către așezările rupestre; cel mai important începe din localitatea Colți (cu vestitul muzeu de chihlimbar), apoi continuă spre Aluniș, unde găsim o biserică săpată în stânca de gresie. Biserica este deschisă serviciului religios, și este înconjurată de câteva chilii care au servit ca loc de rugăciune și retragere. Deasupra masivului de piatră, pe o potecă anevoioasă, la capătul ei găsim săpate în piatră ”cele 7 trepte ale inițierii” apoi imediat ne putem odihni pe ”scaunul uriașului” cum spun localnicii, o lespede masivă de piatră, semanând cu un tron, dar de dimensiuni ciclopice. Multe întrebări se pun … cine au fost cei care au folosit ”scaune” așa de mari? Dacă scaunul este așa de mare, cine și cum or fi fost cei care l-au folosit??
Aici mai găsim urme ale altarelor dacice, altare taumaturgice(de vindecare), iar după alții, altare de sacrificiu ale solilor trimiși la Zalmoxis. Într-o continuare firească, găsim primele urme ale creștinismului; discipolii Sfântului Apostol Andrei, care s-au refugiat aici, la adăpost de prigoana anti-creștină. Această călătorie în ”Țara Luanei” o să continue și în lunile următoare. O să postăm și câteva fotografii, pe care le considerăm inspirate.
Vă asteptăm cu drag să survolați conținutul paginilor noastre!
De Gladys Victory





