
Evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi
Dragi cititori, continuăm seria articolelor care au avut ca bază reclama: ”Evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi”. Am publicat luna trecută comentarii pertinente, cu dovezi clare, despre sare și consecințele administrării sale în doze necorespunzătoare și mai ales a sării iodate.
În acest articol ne propunem să vorbim despre consumul de zahăr, prezența sa într-o mulțime de produse alimentare, combinat deobicei cu aditivi toxici și cangerigeni (o să publicăm curând și lista aditivilor, unii dintre ei fiind scoși din UE, dar din România, desigur NU!)
Iată ce spune Romulus Moldovan (blogspot.ro): ”Zahărul e purtător de un cu totul alt tip de informații ! Nu vorbim de „clasicul” zahăr alb, tos, chimizat la maxim!!! Vorbim de zahărul natural din fructe sintetizat de natură cu ajutorul apei ! Vorbim de zaharurile multiple din mierea de albine, naturală! Glucoza participă direct la formarea acidului dezoxiribonucleic (ADN) adică a evoluției. Vitalitatea dvs. și a copiilor dvs., atenția, concentrarea, vin din zaharurile naturale! Și evoluția dv. genetică!”

În link-urile de mai jos postăm studiile făcute asupra consumului de zahăr și efectele sale cumplite asupra neuronilor, a funcțiilor celebrale în general.
Nicole Avena: Efectele zahărului asupra creierului – Nicole Avena | TED Talk
Efectele devastatoare nu se limitează doar la creier, care este desigur cel mai grav; iată în continuare altele, de data aceasta asupra pielii și întregului corp. Și exemplele pot continua.
https://drleventercentre.com/efectele-nocive-ale-zaharului-asupra-pielii/ articol scris de dr. Mihaela Leventer.
https://ro.koshachek.com/articles/efectele-zaharului-asupra-pielii-vital.html
Dar iată ce se petrece când renunțăm la zahăr definitiv.
https://sanovita.ro/blog/10-motive-pentru-care-ar-trebui-sa-renunti-la-zahar-si-cum-te-vei-simti-
Și efectele fructozei sunt controversate și de cele mai multe ori negative. Și exemplele pot continua…..
Apare desigur întrebarea: avem nevoie de carbohidrați pentru a putea trăi, care sunt sursele sănătoase și accesibile?
Prima sursă este mierea de albine naturală, direct de la producător dacă se poate, deoarece cea din supermarket-uri are deseori zahăr adăugat, chiar dacă ”ascuns” sub diverse denumiri!

Aici facem o precizare foarte importantă: mierea nu se fierbe, coace, în general nu se expune temperaturilor mai mari de 60 de grade deoarece se distruge enzimatic și poate deveni toxică! Sunt multe rețete cu prăjituri în care se adaugă miere și apoi sunt băgate în cuptor…..ce greșeală…. Deci nu folosiți niciodată miere supusă temperaturilor mai mari de 60 de grade! Unii autori chiar coboară acest prag la 45 – 50 de grade celsius. De asemeni nu se depozitează în frigidere și nici în încăperi deosebit de reci, unde poate îngheța. Aceasta are un efect negativ asupra calităților nutritive și gustative. Un loc perfect este în dulapuri bine aerisite, ferite de lumina directă a soarelui, la temperatura mediului ambiant.
Fiecare are preferințele sale în materie de miere, sugerez să consumăm miere culeasă în anotimpurile corespondente. Evident, toamna și iarna consumăm ce ne place! Evident, și mierea se consumă cu precauție, evitând excesul, în special de către diabetici.
Altă sursă de carbohidrați care pot înlocui zahărul este melasa obtinută din diverse plante.
Enumăr carob(roșcove), struguri, rodie, etc. Spre deosebire de zahăr conține unele vitamine și minerale și stabilizează glicemia. Dar atenție: consumul în exces are efecte negative, în special asupra persoanelor diabetice!
O sursă perfect naturală sunt fructele dulci, bine coapte, care conțin și enzime(vitale menținerii vieții). Mai ne putem procura dulciuri naturale din stafide, curmale, smochine(uscate), gemuri și dulcețuri făcute în casă fără adaus de zahăr (eventual se poate adăuga melasă), creme de cacao/carob, cu unt și miere, dar atenție, consumate cu moderație și nicidecum de persoanele obeze sau cu colesterol ridicat, diabetice, dischinezie biliară, etc.
Un alt îndulcitor natural este stevia (obținut din planta steviozida reubaudiana); iată câteva informații despre ea.
Sursa: https://www.emag.ro/steviozida-pulbere-indulcitor-natural-vitalia-pharma-50-g-00004917/pd/DNFC9KMBM/
” INDULCITOR 100% NATURAL PENTRU DIABETICI – DE 300% MAI DULCE CA ZAHARUL
Steviozida este un extract pulbere obtinut din frunzele plantei Stevia reubaudiana, originara din Brazilia si Paraguay, ce apartine familiei Compositae.
Stevia reubaudiana este utilizata din vremuri stravechi, din perioada precolumbiana, de triburile de indieni Guarani din Paraguay. A fost redescoperita la sfarsitul secolului 19, de catre doctorul Moises Santiago Bertoni. Azi este cunoscuta si utilizata in intreaga lume, in special in China, Japonia, India, America de Nord si de Sud, Europa.
Planta, Stevia reubaudiana, este de 10-15 ori mai dulce decat zaharul, iar extractul steviozida este de 100 pana la de 300 de ori mai dulce decat zaharul.
Steviozida, alaturi de rebaudiozida A sunt principalele substante bioactive ale plantei. Stevia mai contine si proteine, fibre, vitaminele A si C, oligoelemente: zinc, calciu, fosfor, magneziu, crom.
Din punct de vedere chimic, steviozida este o glicozida compusa din glucoza, soforoza si steviol, componente ce fac din steviozida un indulcitor natural de exceptie.”
O altă variantă este și zahărul din cocos, dar care nici el nu poate fi socotit un îndulcitor minune, în cantități crescute având efecte negative, în special asupra diabeticilor.
Este evident că îndulcitorii articiali sunt toxici și mult mai dulci ca zahărul, ”avantajul” este că au foarte puține calorii….În articolul de mai jos sunt prezentați cei mai cunoscuți îndulcitori, și totodată asistăm la efortul disperat al autorilor de a le prezenta drept sigure….
Iată în schimb părerea și sfatul medicului:
https://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/indulcitorii-artificiali-sanatosi-sau-nui_18112
Am prezentat aici principalele caracteristici și efectele zahărului și îndulcitorilor artificiali versus îndulcitorilor naturali, fructelor, mierii, asupra corpului uman și sănătății în genaral.
Suntem convinși că veți alege în cunoștință de cauză riscurile și beneficiile. Subiectul este vast și fiecare cititor se poate documenta personal.
Notă: informațiile cuprinse în acest articol sunt opționale și nu exclud sfatul medicului!
Tehnician nutriționist gr3+ Anitescu Daniela

