Să fim sănătoși

De ce apare obezitatea? Cauze și….remedii! – Prima parte

Dragi cititori, vom aborda problema obezității, care în ultimii cincizeci de ani, în special în țările dezvoltate, a ajuns una din cauzele principale ale deceselor fiind asociată și cu alte comorbidități. Această prezentare se va cuprinde mai multe capitole.

Iată raportul OMS:

Raport OMS | Aproape 60% dintre români sunt supraponderali …

https://romania.europalibera.org › romania-obezitate-o…

Paradoxal, cu creșterea nivelului de trai, s-a făcut din nefericire și creșterea supraponderală, deoarece hrana a suferit modificări dramatice, evident în rău. Deasemeni, obiceiurile alimentare s-au modificat ca urmare a schimbărilor survenite în modul de trai. Faptul că o bună parte a populației din mediul rural a migrat în marile metropole a transformat drastic modul de viață mult mai sănătos, bazat pe producția proprie. Astfel, oamenii au fost nevoiți să consume produse semifabricate ”împănate” cu o mulțime de aditivi foarte periculoși care prejudiciază grav sănătatea producând boli grave, mortale.

O să enumerăm succint principalele cauze ale obezității (fără a avea pretenția că le cuprindem, evident, pe toate, fiind punctul nostru de vedere)

  1. Înlocuirea parțială a hranei naturale cu cea artificială: produse de sinteză, produse recoltate din culturi forțate, cu îngrășăminte non naturale, animale hrănite, injectate cu diverși hormoni, pentru a le grăbi creșterea și dezvoltarea, crescute în medii necorespunzătoare, oribile.
  2. Apa potabilă excesiv clorurată, care atrage alte probleme și efecte deosebit de negative pe care noi le-am descris în articole precedente.
  3. Amestecul alimentelor din grupe diferite, mâncatul la ore nepotrivite (în special noaptea).
  4. Consumul alimentelor cu un grad mare de aciditate din care enumăr: cafea, cacao, bere, alcool, carne de diverse sortimente, dulciuri din zahar rafinat, pâine și produse de patiserie din făină albă, margarina, grăsimea animală, laptele și derivate, fructe de mare, băuturi răcoritoare cu îndulcitori articiali sau zahăr, (coca-cola, red bull, fiind unele dintre cele mai toxice băuturi, care provoacă dependență și boli grave), fumatul a oricărui tip de țigarete, etc.
  5. Somnul insuficient, neodihnitor, la ore târzii, și dormitul excesiv în timpul zilei (aceasta duce la inversarea ritmurilor naturale atrăgând în timp diverse tulburări cum ar fi scăderea sistemului imunitar printre altele).
  6. Lipsa mișcării, a exercițiilor fizice de orice fel, pierderea timpului în fața televizoarelor, computerului, internetului etc.
  7. O atitudine pesimistă, lipsă de motivație, tristețe, depresie, stress, relații toxice.
  8. Boli metabolice, hipotiroidism, diabet zaharat, etc.

Am enumerat aici principalele cauze care duc la acumularea kilogramelor în plus.

Doresc să detaliez de ce alimentele acide îngrașă, și cât este de nefast să consumăm, în exces (de preferat ar fi să le evităm cât de mult putem, sau deloc). Aceste gen de alimente, așa cum spuneam creează aciditate, iar corpul, în special creierul are nevoie de un mediu neutru, chiar alcalin de a funcționa optim. Vezi și: https://www.sfatulmedicului.ro/Diverse/totul-despre-ph-ul-organismului_12325

Datorită acidității excesive, corpul își reglează ph-ul luând calciu din oase, aceasta ducând la osteoporoză, fragilitate osoasă, fracturi.

În urma digestiei, în special când focul digestiv este slab, iar numărul de enzime digestive este de asemeni scăzut; în special când se consumă alimente acide, toxinele apărute se depozitează sub formă de grăsime, într-un efort suprem al corpului de a scăpa de aceste deșeuri toxice! Evident că se depune și pe pereții vaselor de sânge, în jurul diverselor organe provocând diverse boli, cum ar fi: arteroscleroză, boli ale rinchilor, inimii, ficatului, etc.

Aceasta este, din perspectiva mea, dar și a altor nutriționiști, apariția obezității, care are ca bază comportamentele și cauzale enumerate mai sus.

Încheiem aici această prezentare, iar la postarea următoare vom reveni și cu alte aspecte.

Tehnician nutriționist gr.3+ Daniela Anițescu

Comentariile sunt închise pentru De ce apare obezitatea? Cauze și….remedii! – Prima parte