Editorial

Anul vechi trece, anul nou sosește!

Dragi cititori,

Iată, ne mai despart câteva ore până la sosirea noului an, 2023, care ne dorim cu toții să fie un an al înțelepciunii și al curajului , al triumfului binelui și adevărului pe planeta noastră, cât mai ales în țara noastră, România.

Asistăm de câțiva ani la această mascaradă, la așa zisa ”pandemie”, la experimente neumane cu vaccinuri experimentale care omoară, îmbolnăvesc, schilodesc pe viață milioane de ființe umane de pe această planetă, care au fost folosite pe post de cobai. S-a ajuns la o isterie a impunerii tehnologiilor abuzive, (5 G de exemplu) distrugătoare pentru mediu și mai ales pentru oameni, încălcarea drepturilor omului și impunerea unei dictaturi medicale care nu are de a face nimic cu jurământul lui Hipocrate și bunăstarea oamenilor!

De câteva luni asistăm la excaladarea unui război care a debutat între Rusia și Ucraina și amenință să cuprindă întreaga lume. Nu este un război numai al armelor, sau pentru teritorii, ci este un război al acăpărării resurselor planetare, al deciziilor luate la nivel mondial de o mână de ”oameni” care influențează soarta întregii umanități, pe scurt între supremația răului sau a binelui! Este o luptă în care omenirea se luptă pentru însăși existența ei!

Noi sperăm că majoritatea maselor de oameni de pe toate continentele planetei albastre au înțeles în sfârșit, ce se petrece, și vor lua măsurile care se impun! Iar prima este recăpătarea dreptului la puterea și demnitatea personală a fiecăruia dintre noi; iar aceasta se face într-un singur mod: întoarcerea către Dumnezeu!

Acum, să ne întoarcem la tradițiile, datinile obiceiurilor românești pe care le-am moștenit de la strămoșii noștri, și care mențin nealterată identitatea poporului nostru, ancorându-ne la puterea ancestrală de neînvins ale Străbunilor, Eroilor, Sfinților și Martirilor neamului românesc. Am selectat câteva aspecte care le considerăm definitorii pentru tradiția poporului român, având ca sursă link-ul de mai jos.

Anul nou la români – tradiții, obiceiuri

Sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/traditii-si-obiceiuri-romanesti-de-anul-nou-2021-superstitii-de-revelion-3326664

”În preajma Anului Nou, urările și obiceiurile bine cunoscute sunt făcute cu scopul de a alunga spiritele rele din anul ce tocmai se apropie de sfârșit și de a aduce un an mai bogat și mai fertil. Mersul la colindat este unul dintre cele mai întâlnite obiceiuri și începe încă dinaintea Crăciunului și continuă până în primele zile ale noului an. După perioada în care s-au cântat cele mai frumoase colinde de Crăciun, iar copiii au spus poezii de Crăciun în fața bradului împodobit, urmează tradiții și obiceiuri noi foarte puternice, care marchează Noul An.

Iată câteva obiceiuri respectate an de an la noi în țară.

Mersul cu Sorcova. Este unul dintre cele mai întâlnite obiceiuri românești de Anul Nou. Copiii se strâng în grupuri și, în prima zi a anului, merg la casele cunoscuților pentru a le ura mult noroc și un an mai bun. Sorcova este, la origini, o nuia pe care fiecare copil o decorează după bunul plac, fie cu flori, hârtie colorată sau chiar ciucuri. După ce fac urările, copiii își primesc și daruri ce pot consta în dulciuri, fructe, colaci sau bani.

Când se merge cu Plugușorul . Este unul dintre cele mai vechi obiceiuri de la sate care se practică de Anul Nou. Mersul cu Plugușorul este legat de dorința celor care munceau pământul ca anul viitor să fie mai bogată recolta. În noaptea de 31 decembrie, mai mulți copii și tineri se strâng în cete și pornesc a colinda din casă în casă, pocnind din bici, strigând tare și sunând din clopoței. După ce spun versurile specifice, colindătorii primesc mici daruri.

Mersul cu Capra. Un alt obicei românesc de Anul Nou extrem de cunoscut în toată țara pe care colindătorii îl urmează încă din prima zi a noului an. O ceată de colindători întruchipează o capră printr-o mască sculptată din lemn, iar împreună pleacă la casele oamenilor pentru a le face urările importante. Acest obicei este reprezentat de animalul care a simbolizat personificarea prolificității zoologice și fertilității telurice.
Când se merge cu Steaua. Încă din Ajunul Crăciunului și până la Sfântul Vasile, uneori chiar și până la Sfântul Ion, colindătorii merg cu Steaua, unul dintre cele mai vechi obiceiuri românești de Crăciun. Copiii merg din casă în casă și colindă, după care primesc daruri ce constau în nuci, mere, colaci și alte bunătăți.
Dansul Ursului .Un obicei moștenit de la geto-daci care se păstrează și astăzi în multe dintre zonele țării. Colindătorii se costumează în urși, ei iau fie o blană de oaie, fie un cojoc lung și întors pe dos și îl pun pe ei, după care se împodobesc cu ciucuri roșii sau alte decorațiuni. Se strâng grupuri mari de colindători, cel puțin 10 persoane, care joacă la comandă și dau ritmul cu ajutorul unor tobe.
Calendarul de ceapă – obicei românesc de Anul Nou Un obicei ce-și are originile din zona Hunedoarei și care anticipează cum va fi vremea în fiecare lună a anului care tocmai începe. În noapte de Anul Nou se desfac 12 foi dintr-o ceapă și se pun în ordine pentru lunile anului. În fiecare foaie de ceapă se pune o jumătate de linguriță de sare, iar foile se lasă pe o masă până a doua zi dimineață. Dacă sarea s-a topit toată în anumite luni, înseamnă că se anunță luni ploioase, iar dacă nu, înseamnă că urmează luni secetoase.
Îngropatul Anului. Este un obicei care se practică și astăzi în anumite zone ale țării și care constă în înnoirea simbolică a timpului, ceremonie ce are loc în noaptea dintre ani. Se spune că timpul se naște anual, întinerește, se maturizează, după care îmbătrânește și moare, pentru a lăsa loc altor 365 de zile să învie prin tradiții noi. După miezul nopții, mai exact la petrecerea de Revelion, apare optimismul, veselia, voia bună, echilibrul și ordinea.

Tradiții de Anul Nou. În ajun de Anul Nou, fetele nemăritate pun într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr și un ban, iar peste noapte se spune că ele ar trebui să-și viseze ursitul. La miezul nopții, tradiția spune că e bine să deschizi ușa, pentru ca anul vechi să iasă și să-i lași loc celui nou să intre.

Una dintre tradițiile cunoscute de Anul Nou este sărutul sub vâsc, pentru a fi însoțiți de dragoste tot anul care vine. În noaptea de Revelion este bine să îți pui o dorință și să întâmpini anul care vine cu speranțe mari. Din bătrâni se știe că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar și ceva roșu ori o altă culoare veselă, deoarece atrage energiile pozitive. Conform tradiției, în noaptea de Anul Nou, dar și pe 1 ianuarie nu se plânge. Persoanele care plâng în prima zi a anului, vor avea un an nou plin cu evenimente triste.”

Urăm tuturor cititorilor care parcurg site-ul nostru, un nou an plin de armoie, prosperitate, bunăstare, înțelepciune.

LA MULȚI ANI FERICIȚI!