Să fim sănătoși

Sfaturi pentru o viață sănătoasă și o imunitate puternică

Dragi cititori, suntem în plină iarnă iar diferite gripe, virusuri, afecțiuni diverse ale căilor respiratorii etc., care sunt de obicei mai frecvente în această perioadă ne obligă să luăm măsuri preventive, eficiente, prin care să ne îmbunătățim în mod admirabil imunitatea generală a organismului; cea mai puternică armă de protecție, fără efecte secundare, naturală și …. la purtător!

Iată în continuare câteva sugestii oferite de colaboratoarea noastră nutriționist, care sunt accesibile oricui, și pot fi aplicate chiar și parțial cu efecte remarcabile.

 1. Să încercăm pe cât posibil ca zilnic să fim în aer curat, unde există mult oxigen (se cunoaște că majoritatea virusurilor, bacteriilor sunt anaerobe, adică trăiesc, se multiplică în mediu lipsit de oxigen), de la minim o jumătate de oră în sus. Padurile, și în special cele de conifere/pin oferă această sursă de aer nepoluat. Să facem mișcare, să ne așezăm la soare minim 15- 20 de minute pe zi, între orele 10-12, când soarele este mai puternic. Evident vara, vom alege alte ore.
 2. Se vor evita cu strictețe băuturile reci, acide, cu îndulcitori precum zahărul, aspartamul, sau alt tip, care sunt cangerigeni și nu fac decât să mărească aciditatea organismului, expunându-l la diferite boli grave și care scad imunitatea generală. De asemeni vom evita alcoolul în exces, cafeaua, ciocolata.
 3. Putem consuma apă de izvor/plată minim 1,5 litri pe zi, ceai cald de ghimbir, turmeric, fructe de pădure, mușetel, salvie, scorțișoară, lămâie (verde) îndulcit sau nu, cu miere.
 4. În fiecare zi să avem o masă compusă fie din fructe, fie din/sau, legume s proaspete (atenție, ele nu se amestecă!), care să conțină la alegere una sau mai multe din următoarele: măceșe, fructe de acerola, gutui, prune uscate, curmale, smochine, portocale, ananas, banane, mere, kiwi, struguri, grapefruit etc. Legume: varză crudă/murată, ceapă, usturoi, verdețuri diverse, salată, spanac, morcovi, avocado, conopidă, țelină. Nu recomand roșiile și ardeii din import deoarece sunt plini de chimicale; este de preferat să consumăm alimentele care sunt autohtone!
 5. Vom avea grijă sa avem în dietă zilnic diferite sortimente de nuci, migdale, semințe, uleiuri presate la rece de rapiță, in, susan, nuci, etc., care sunt bogate în vitamina E, cât și în colesterul ”bun”HDL.
 6. Este important ca în dietă să integrăm produsele stupului cum sunt: propolis, miere, polen crud/uscat, păstura, lăptișor de matcă, etc….
 7. Ca proteine sugerez cele provenite din soia, ciuperci, ouă de casă, pește slab. Ele împiedică formarea și depunerea colesterolului ”rău” LDL.
 8. Hrana să fie întotdeauna caldă, niciodată RECE, sau foarte FIERBINTE! Aceasta cauzează multiple probleme de sănătate!
 9. Dacă este cazul ne vom suplimenta cantitatea de vitamina C, D, E, zinc, calciu, magneziu etc., în acest caz vom solicita sfatul medicului sau al farmacistului.
 10. Se va evita/renunța la fumat (orice tip). Nu face altceva decât să ne scurteze viața….
 11. Vom evita sau consuma mult mai puțin în sezonul rece iaurturi, chefir, sana, lapte dulce, deoarece răcesc corpul și măresc mucusul din căile respiratorii.
 12. Ne vom îmbrăca adecvat, vom evita locurile aglomerate, lipsite de aer suficient sau viciat.

Sperăm că aceste recomandări generale să fie de folos, și să ne asigure o viață și o sănătate cât mai echilibrate.

NOTĂ: Recomandările făcute au caracter orientativ și vor fi adecvate în funcție de starea globală de sănătate, vârstă, afecțiuni cronice, degenerative, boli metabolice (diabet), etc., ȘI NU EXCLUD SFATUL MEDICULUI SAU FARMACISTULUI.

Tehnician Nutriționist gr3+ Daniela Anițescu

Comentariile sunt închise pentru Sfaturi pentru o viață sănătoasă și o imunitate puternică