Să fim sănătoși

Pericolul ascuns din făina de greieri. Cum sunt crescute și contaminate insectele în ferme (preluat)

Sursă: luminaadevarului

Consumul de insecte poate fi periculos pentru sănătate avertizează un expert din domeniu. Greierii care ajung făină pot fi purtători de virusuri, bacterii și reziduri chimice.

 În ianuarie 2023, Uniunea Europeană a aprobat făina de greieri de casă pentru consumul uman, după larvele de viermi și lăcustele migratoare. Studiile au demonstrat că insectele sunt o sursă bună de proteine, acizi grași, vitamine și minerale dacă au fost recoltate din mediul natural. În schimb, creșterea industrială ar putea îmbolnăvi insectele și le-ar putea contamina, rezultând un produs final cu riscuri pentru sănătate.

Problema posibilelor riscuri pentru sănătate a fost discutată de Marina Brusadelli, psiholog clinician și crescător de insecte amator, într-un articol din „ilParagone”.

Făina de greieri poate conține fecale, resturi de insecte moarte, bacterii și virusuri

Până acum, insectele au fost vândute pentru a hrăni anumite specii de animale insectivore sau mamifere, însă reproducerea industrială pentru consum uman a acestor insecte este foarte costisitoare.
Insectele se reproduc la temperaturi ridicate  în fermele speciale, unde mănâncă și excretă în mod constant. După cum explică expertul în creșterea lor, insectele se mănâncă unele pe altele, lăsând pe fundul recipientului, în afară de praful aproape invizibil, fecale și rămășițe de la specimenele devorate, care pot ajunge în produsele finale.

Pentru fermieri, cea mai sigură și mai ușoară cale de a combate contaminarea bacteriană printre insecte este administrarea de antibiotice.

Potrivit specialistei, zeci de mii de bacterii și virusuri se găsesc în fecalele greierilor de crescătorie. Datorită temperaturii ridicate a culturii, acești agenți patogeni se înmulțesc rapid și pot reprezenta o amenințare serioasă pentru oameni.

Unde cresc greierii pentru făină destinată consumului uman?

În prezent, o companie din Vietnam deține monopolul creșterii greierilor de casă. Totuși, această țară nu are o legislație la fel de strictă precum cea  din Europa în materie de siguranță alimentară.

Problema reacțiilor alergice este o problemă fundamentală care ar trebui să ne facă să ne temem de aceste noi reglementări, care de facto perturbă echilibrul (microbiota/microbiom) transmis și menținut de generații. Mai mult, impactul psihologic al noilor reguli asupra vieții persoanelor alergice și a familiilor acestora nu trebuie subestimat. Datorită introducerii pe piața din UE a alimentelor cu făină de insecte, acești oameni vor trăi cu frica de alte probleme de sănătate și vor deveni sclavii citirii etichetelor (unde aditivul pentru insecte este ascuns sub denumiri latine sau acronime greu de descifrat)”, spune Brusadelli.

sursa: https://www.b1tv.ro/

Comentariile sunt închise pentru Pericolul ascuns din făina de greieri. Cum sunt crescute și contaminate insectele în ferme (preluat)