Să fim sănătoși

Polenul crud/proaspăt – un adevărat miracol al naturii

Albinele au nevoie de flori ca să trăiască și florile au nevoie de albine ca să rodească”, spunea savantul francez Gaston Bonier, iar Albert Einstein a concluzionat pe bună dreptate că „dacă ar disparea albina de pe suprafața globului, omul ar mai avea doar patru ani de trait”. 

            Florile produc nectarul dulce pentru a le atrage pe albine, nectar pe care îl doresc pentru a-și produce mierea. Drept recunoștință, albinele realizează polenizarea de care acestea au nevoie. Ca urmare, vor apărea fructele, legumele, semințele, plantele avându-și asigurată supraviețuirea ca specie, iar albinele își vor face proviziile necesare pentru hrana și sănatâtea familiei, cât și pentru petrecerea în siguranță a iernii. 

            Polenul este produs de celulele reproducătoare masculine ale florii, având rolul de a transmite informația genetică. El aduce acizi nucleici de cea mai bună calitate, integri în intreaga lor structurî informaționalț, cât și la capete (numite telomeri). Trebuie să știm că degradarea telomerilor în orice organism viu este asociată cu procesele de îmbatrânire și degenerescență. Prin urmare, acelora care îl consuma, polenul le aduce telomeri noi spre sustinerea celulelor proprii și practic a vieții și bunei funcționări a organismului însuși.

Putem spune deci, fără teama de a greși, că polenul ajută la păstrarea tinereții la cei sănatoși și îi ajută pe cei bolnavi sau care au care au afecțiuni genetice.

Hypocrate, părintele medicinei, credea pe bună dreptate ca polenul contribuie la menținerea longevității. În climatul uscat din Georgia, apicultorii au în alimentația lor zilnica, polen crud cu miere de albine. Profesorul Nicolai Vasilievich Tsitsin, biolog și botanist de la Institutul de Longevitate, spunea ca toti cei peste 200 de apicultori din Georgia, aveau peste 125 de ani și asta se datora consumului zilnic de miere și polen, dar mai ales polen. Dr. Naum Petrovich Joirich, seful Academiei de Longevitate din Vladivostok, a fost de accord cu faptul că „longevitatea este obținută de către consumatorii de polen”.

            Fiecare tip de plantă are polenul său specific, ca aromă, gust, culoare, formă, compoziție. În functie de specie, culoarea polenului poate varia de la albul cel mai pur la negrul cel mai intens. În majoritatea cazurilor, culoarea variaza insă de la galben la brun închis.

            Pentru a ne da seama de munca imensă pe care o face o albina pentru a ne darui pretiosul polen, trebuie să știm că aceasta viziteaza peste 300 de flori pentru a colecta o granulă de polen, iar ea se intoarce în stup cu o granulî pe fiecare picioruș.

            Polenul recoltat de albine (numit și entomofil) este diferit de cel anemofil.(care produce alergii) Albinele aduna doar polenul care este bun pentru hrana lor, fără a produce efecte nedorite. Acele plante care produc polen nedorit nu sunt fertilizate de albine.Polenul recoltat de albine este mai greu și în plus, polenul albinelor conține atât vitamina E cât și seleniu, două elemente care actionează sinergic împotriva alergiilor. Asadar, consumul de polen crud în doze de întreținere, poate scădea reacțiile alergice sezoniere cu 20 pana la 40%.

            Cand este uscat la caldură, se distrug lactobacilii, bifidobacilii, drojdiile, o mare parte din vitamine, enzime, pro-enzime, reducându-se foarte mult acțiunile benefice ale acestuia. Mai ales lactobacilii care ajută la curăţarea, protejarea şi regenerarea florei intestinale sunt distruși prin procedeele de uscare ale polenului. Polenul crud este acela care imediat după ce a fost luat din colectoarele de polen, deci  recoltat, este pus în congelator, pentru păstrare. Congelarea este modul ideal de a păstra calitățile nutriționale ale polenului proaspăt.Polenul proaspăt congelat este un aliment „VIU”, plin cu enzime, bacterii prietenoase și un gust natural delicios. Polenul proaspăt trebuie, OBLIGATORIU păstrat la congelator, la temperaturi de -5, -15 grade C. Dacă imediat ce este primit este depozitat la congelator, el iși păstrează proprietățile cel putin 2 ani. Scos din congelator, nu se degradeaza foarte repede, poate rezista aproximativ 8-10 zile. În frigider rezistă până la 2 săptămâni. Congelarea și decongelarea poate fi făcută de mai multe ori fără a-i fi afectate calitățile datorită conținutului scazut de apa (aproximativ 8-10%) și datorită faptului că nu conține nicio bacterie patogenă.

            Polenul se poate lua constant, chiar toată viața, deoarece nu are efecte adverse. Este bine să fie foarte bine mestecat (15-20 de minute) sau dizolvat. Dacă este pus la dizolvat cu 20-30 minute înainte de administrare, el se va absorbi 100%.

            Polenul CRUD este cunoscut și folosit încă din antichitate pe post de medicament, deoarece el este foarte bogat în substanțe nutritive și regeneratoare pentru organism (proteine, aminoacizi esențiali, enzime, vitamine, minerale, carbohidrați, antioxidanți, lactobacilli, etc). El este unul dintre cele mai complete alimente.

            Aliment echilibrant, dinamizator şi revitalizant, el redă în numai câteva zile vigoarea şi bucuria persoanelor deprimate, oboșite şi surmenate. Acei oameni care obișnuiesc să consume polen sunt mai voioși și mai optimiști. El dezintoxică organismul, iar consumul său sistematic permite să se evite îmbătrânirea prematură. Polenul provoacă, de asemenea, o creştere rapidă a cantităţii de hemoglobină din sânge.

            Polenul reprezintă una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale de calitate pe care le conține în cantități importante. Mare parte dintre proteinele polenului sunt sub formă de aminoacizi, adică direct absorbabili în tubul digestiv, fără a mai necesită vreun efort digestiv. Toți aminoacizii esențiali sunt prezenți în polen. Pentru vegetarieni reprezintă una din cele mai importante surse de proteine. Polenul conține nu mai putin de 22 de aminoacizi, 18 vitamine, 25 de minerale, 11 enzime și coenzime, 14 acizi grași, printre care acizii grași polinesaturați Omega 3 și Omega 6, 11 carbohidrați, dar și lactofermenți, fitosterol, bioflavonoide, antioxidanți, antibiotice naturale, factori de creștere și fibre (atât solubile, cât și nesolubile) și mulți factori activi, specifici fiecărui tip de polen în parte. Lecitina este prezentă într-o proporție de aproximativ 15%. În ceea ce privește vitaminele, se distinge în primul rând complexul vitaminic B: B1, B2, B3, B6, B12, acid folic său B9, acid pantotenic sau B5, biotina său vitamina B7, dar și vitamina A, respectiv provitamina A sau betacaroten, vitaminele C, D, E, F, H, K, PP și rutina sau vitamina P. Polenul conţine de 20 de ori mai multă vitamina A decât morcovul, şi de asemenea provitamina A. Foarte importantă este prezența în polen a rutinei, numită și rutozid sau vitamina P. Un gram de polen conţine suficientă rutină pentru a asigura prevenirea hemoragiilor la nivelul creierului, inimii sau retinei. Ea are rol de trofic al peretelui vascular și antiagregant plachetar. Astfel, polenul se face util persoanelor cu afecțiuni cardio-vasculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale, infarcte miocardice acute sau cronice, arteriopatii cronice obstructive, afecțiuni diverse ale vaselor mici, cât și ale sistemului venos, cu risc de tromboze. Vitamina E reduce parţial afecţiunile provocate de dioxidul de carbon şi de sulf – gaze atât de periculoase pentru cei care traiesc in orașe. Prin bogăția sa în proteine și vitamine, polenul este și un excelent trofic hepatic. Toate mineralele din corpul omenesc sunt prezente și în polen; între ele sunt de menționat fierul, calciul, zincul, magneziul, seleniul, fosforul. Polenul reprezintă cea mai bogata sursă cunoscută de seleniu – esențial pentru eliminarea metalelor grele și în general, pentru detoxifierea organismului. Totodată, seleniul este important în controlarea condițiilor inflamatorii. Polenul mai este bogat în zinc, nichel și magneziu. Sodiul și potasiul se găsesc într-un raport optim, important fiind și conținutul de calciu, fosfor, fier, iod, cupru, sulf, clor, molibden, brom, siliciu și titan. Polenul conține și acizi grași, mai ales acizi nesaturaţi – omega-3, omega-6 care joacă un rol important în prevenirea arterosclerozei. Bioflavoinoidele, pe lângă faptul ca îi dau polenului culoarea și gustul minunat, sunt recunoscute ca fiind anticancerigene. Lactofermenții prezenți doar in polenul crud ajută la regenerarea florei intestinale , protejează intestinele contra bacteriilor patogene, cărora le inhibă dezvoltarea, scade absorbția de colesterol din intestine și oferă protectie contra cancerelor hormonodependente (cancer de sân, cancer de prostată). Fitosterolul, care reprezintă un puternic antioxidant și joacă un rol important in echilibrarea dinamicii colesterolului, se numară printre nenumăratele substanțe care se găsesc în polenul crud, dar se pierd prin uscarea lui.

            Polenul mai conține enzime și pro-enzime, numeroase microelemente, multă lecitină şi în special acizi nucleici.
Fermenții, hormonii, vitaminele, flavonoizii necesari organismului pentru mărirea puterii de rezistenţă, pe toate le găsim în acest miracol al naturii numit polen. Polenul este un stimulent al tuturor funcțiilor vitale ale organismului, este un excelent tonic, energizant, vitaminizant și mineralizant care combate și cele mai rebele stări de oboseală și de slăbiciune, înlaturând surmenajul fizic și intelectual. Prin conținutul de proteine de calitate, aminoacizi esențiali, fier și vitamina B12, polenul este indicat și persoanelor cu anemie sau astenie, mai ales dacă este asociat și cu lăptișor de matcă. Prin consumul de polen crud se pot combate stresul, înlătura nervozitatea și iritabilitatea, depresiile nervoase, neurastenia. Consumul constant de polen crud redă optimismul ,calmează și este recomandat în caz de insomnii. Prin urmare, ne dam seama ca polenul îmbunătațește activitatea creierului, fiind foarte util pentru persoanele care desfașoară muncă intelectuală, deoarece le crește capacitatea de lucru și scade semnele de oboseală. Se poate administra și în oboseala cronică (chiar și pentru reducerea nedoritelor cearcane), la persoanele cu debilitate, copii hipotrofici, subponderali sau la cei cu retard din naștere.

   Sorana Lupu

 185 total vizualizări,  2 vizualizări astăzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *